غلامرضا مشعشعی
زاده ۲۴ دی ماه ۱۳۲۹ شمسی تهران
ملیت / ایرانی
شناخته شده برای / خوشنویسی و پژوهش
سبک / شکسته نستعلیق
تنها استاد پژوهشگر برجسته خط شکسته معاصر ایران است .
وی فارغ التحصیل امورمالی از دانشگاه تهران می باشد و فعالیت خود را از سال ۱۳۴۷
در انجمن خوشنویسان ایران شروع و از محضر استاد بزرگ سیّد حسن میرخانی در خط
نستعلیق کسب فیض کرد و موّفق بدریافت مدرک ممتاز ظرف سه سال گردید . گرایش
او بخط شکسته نستعلیق است و در این خط از استادی تعلیم نگرفت و خطوط
استادان بزرگی چون درویش عبدالمجید ، سیّد علی اکبر گلستانه و میرزا غلامرضا را
سرمشق خود قرار داد و از آنان پیروی کرد . ولی از محضر زنده یاد استاد محقق و
گرانمایه ابراهیم بوذری و راهنمائی های ایشان در مراحل نخست پژوهش ، بهره مند
شد و در سال ۱۳۶۱ مفتخر بدریافت تأئیدیه استادی از ایشان گردید .
مشعشعی تدریس و تعلیم در خط شکسته را از سال ۱۳۵۴ رسماً در انجمن خوشنویسان
ایران ، دانشکده تزئینی و تربیت معلّم هنر آغاز و شاگردان زیادی پیرو مکتب
« درویش عبد المجید » را تحت آموزش قرار داده و به درجه استادی رساند . او عضو
هیأت تشخیص و سپس به عضویت شورای ارزشیابی هنری « تعیین شایستگی استادی» درآمد و ضمن این سالها بدلیل نبودن منابع و مآخذ (کتب و نشریات ) آموزشی درست در زمینۀ خط شکسته اصیل ، همزمان به امر پژوهش ( بررسی قطعات و آثار و نسخ خطی ) کتابخانه ها و موزه ها و مجموعه های شخصی معتبر کشور و خارج از ایران پرداخته و ایشان تنها پژوهشگر عصر حاضر است که به یاری خداوند توانست برای نخستین بار در ایران زمین ، کتاب دانشنامه « مرجع » پیدایش و سیر تحوّل خط شکسته و « احوال و آثار درویش عبد المجید طالقانی » بانضمام فهرست شکسته نویسان ایران را بصورت نفیس و تمام رنگی در۷۵۰ صفحه چاپ و منتشر کند که این کتاب بی نظیر حاصل بیش از ۳۵ سال تلاش و کوشش وی برای نگارش و پژوهش آن می باشد . این گنجینه ارزشمند را کتابخانه مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۱ چاپ و نشر داد .
زندگینامه :
در محلّه عباسی تهران بدنیا آمدم و تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان هاتف و دبستان فرمانیه در محلّه قصرالدشت حوالی میدان نواب ادامه داده و از دبیرستان بابک واقع در میدان رشدیه دیپلم گرفته و پس از اتمام خدمت سربازی به دانشگاه تهران رفته و در رشته امور مالی به ادامه تحصیل پرداختم و در وزارت دارایی « سازمان امور مالیاتی کشور » به مدت ۳۵ سال اشتغال داشتم و با سمت نماینده وزیر در هیأت های حل اختلاف مالیاتی « کارشناس ارشد امور مالیاتی » بازنشسته شدم . اصول اوّلیه خط و خوشنویسی را از سنّ ۱۰ سالگی نزد زنده یاد پدرم فراگرفتم و با راه یافتن به انجمن خوشنویسان ایران و فراگیری رموز و قواعد خط نستعلیق ، دل در گرو خط شکسته و دلباخته این خط طناز گردید چرا که عشق به خط شکسته از جدّ مادریم « آقا محمّد هاشم همدانی » به صورت ودیعه الهی و موروثی در وجودم نهادینه بود . لذا برای احیاء و بازشناسی و ترویج آن یعنی مکتب اصیل « درویش مجید » سال های مفید عمر خود را وقف تحقیق در این باره کردم و حضرت استادی درویش عبد المجید را « چهرۀ ماندگار » ایران زمین .
شاگردان مطرح :
استادان عباس نوری ، علی آقا حسینی ، بهمن (جواد) کاویانی ، رضا صفری ، علیرضا بابائی ، رضا بیداریان و آقایان محسن دائی نبی ، دکتر مهران روحانی ، ستار خواجه تاش و خانم فاطمه کمال امیری و ... می باشند .
بزرگداشت و تجلیل :
در مراسم با شکوه رو نمائی از کتاب « احوال و آثار درویش عبدالمجید طالقانی » که با حضور جمعی از استادان و پژوهشگران و نسخه شناسان و هنرمندان کشور در تالار نوبنیاد کاخ موزه باغ بهارستان ، توسط کتابخانه مجلس شورای اسلامی برپا گردید ، بمنظور تقدیر و بزرگداشت و ارج نهادن به تلاشهای بیش از ۳ دهه محقق و مؤلف کتاب یاد شده ( بعنوان کتاب برتر ) سال ۱۳۹۱ نمایشگاه بین المللی کتاب به پژوهشگر و نگارنده آن استاد غلامرضا مشعشعی لوح تقدیر اهداء و از ایشان تجلیل بعمل آمد .
مشعشعی عضو هیأت علمی و کمیته خوشنویسی فرهنگستان هنر در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ و نیز عضو هیأت علمی کتابخانه مجلس ( نامه بهارستان ) در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ بوده است .
وی بمدّت ۵ سال کارشناس کتب و اسناد خطی کتابخانه کاخ موزه گلستان ( از سال ۱۳۶۰ تا سال ۱۳۶۴ ) بوده و همچنین عضویت در هیأت داوران جشنواره ها و همایش های متعدد داخلی را عهده دار شده است نامبرده به ایراد بیش از ۳۰ جلسه سخنرانی بهمراه نمایش « اسلاید » در باره سیر تحوّل خطوط اسلامی و بویژه در مورد « درویش عبدالمجید » در اقصی نقاط ایران در همایش ها و جشنواره ها و برخی کشورها پرداخته که مهم ترین آنها جشنواره دو سالانه بین المللی بزرگداشت مقام « درویش عبدالمجید طالقانی » استاد بزرگ شکسته نویسی است که مشعشعی تنها سخنران این مراسم با شکوه در قزوین بود که برگزار کننده آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود . دیگر سخنرانی درباره خطوط اسلامی در کشور امارات متحده عربی « دبی » که به دعوت انجمن فرهنگ و علوم آنجا صورت گرفت .
بررسی آثار خوشنویسی موزه ها ، کتابخانه ها و مجموعه های خصوصی در ایران و خارج از ایران و تهیه اسلاید از آنها برای آرشیو انجمن خوشنویسان ایران و پایه گذار استفاده از این روش نوین در امر تحقیق و آموزش . ( این تحقیق شامل انواع خطوط اسلامی ایرانی از قبیل : کوفی ، ثلث ، محقق ، ریحان ، رقاع ، نسخ ، نستعلیق و شکسته نیز می باشد ) این امر متجاوز از ۲۰ سال بطول انجـامیده است .
نمایشگاههای خط :
- انفرادی سال ۱۳۵۴ زاهدان
- انفرادی سال ۱۳۶۳ موزه هنرهای معاصر تهران
- جمعی ، اکثر نمایشگاههای برپا شده از طرف انجمن خوشنویسان در شهرهای ایران و کشورهای اروپایی و آسیایی ، از سالهای ۱۳۵۱ تا کنون
- نمایشگاه خط شکسته نویسان پیرو مکتب درویش باتفاق شاگردان دیماه سال ۱۳۷۶ در موزه رضا عباسی
- نمایشگاه خط فرهنگستان هنر سال ۱۳۸۰
- نمایشگاه خط در ایالت ویرجینیای آمریکا.
- نمایشگاه خط در کشور اکراین ، کیف .